måndag 17 december 2012

Pepparkaka, Tintin i Kongo, Lilla Hjärtat å Disney

För det första vill jag bara deklarera att jag är så fruktansvärt less på den debatt som pågår så egentligen borde jag bara hålla käften. Men det kan jag inte.

När första stormen drog igång angående Tintin i Kongo hakade jag på spåret; "vad spelar det för roll?" "jag har alltid gillat Tintin i Kongo" "det är bara en serie" osv osv.

Jag hade samma ingång i pepparkake-debatten; "Jag var minsann pepparkaka på dagis och jag är ju de facto B R U N!" "Vad spelar det för roll?"

Sen slog det mig. Varför det inte spelar någon roll för mig, personligen. Jag identifierar mig inte med kongoleserna i Tintin, inte heller med lilla Hjärtat eller den svarta dockan i Disney. Jag identifierar mig inte med dem trots min "annorlunda hudfärg" (som en  blåst administratör på jobbet beskrev mig som - arrggggggghhhh S A T A N vad arg jag blev!) trots att säkert många andra identifierar mig med kongoleser och lilla Hjärtan och svarta dockor i Disney.

När jag har skrivit klart det här ska jag släppa hela saken, jag ska räkna till 10 och jag ska tänka att, "det går int' å förklar' för den som int' begrip" när jag ser nästa "nära vän" på FB som "lajkar" "svenskars rätt till svarta dockor, stereotypa kongoleser, Lilla Hjärtan och pepparkakor".

Avslutningsvis vill jag länka till ett av de bästa inläggen jag läst angående detta; http://carnebro.se/blogg/internet/tintin-pepparkaksgate-och-disney-rena-tomteverkstan/
Läs och tänk efter. Kanske är det inte så jävla viktigt med en svart docka på julafton ändå...?Inga kommentarer: